Лікування больових синдромів і вегетативних дисфункцій

Безглютенова дієта

gluten 300x199 Безглютенова дієта Глютен, або клейковина – це складний білок, який склеює в одну групу інші білки. Глютен міститься в різних злаках (пшениця, овес, ячмінь). Він надає еластичність продуктам, а так само використовується в якості наповнювача при виробництві безлічі видів їжі. Він робить текстуру ніжною, підсилює смак, виступає в якості консерванту.
Небезпека глютен представляє для людей, хворих на целіакію (непереносимість глютену). Її поширеність состяваляет 1% усього населення (тобто 1 чоловік з 100 страждає цією недугою). Імунна система хворого починає вести бій з білком, який визначається організмом як небезпечний і чужорідний елемент. Непереносимість в тій чи іншій мірі може проявлятися і у вигляді нудоти, здуття, розлад шлунку, блювання.
У дітей, які страждають цим захворюванням, що характеризується пошкодженням тонкого кишечника, до перерахованих симптомів додається виснаження, недокрів’я, відставання в розвитку. Гавно мета лікування – виключити з раціону продукти, що містять глютен. Тобто дотримуватися безглютенової дієту. Але останнім часом даного харчування дотримуються не тільки ті, у кого присутні ознаки непереносимості глютену, а й ті, хто хоче схуднути (тобто відмова від мучного і солодкого), налагодити роботу шлунково-кишкового тракту. Адже білок, що міститься в злакових (жито, пшениця), а точніше, його частинки, рухаючись по тонкій кишці, можуть пошкоджувати ворсинки на поверхні її слизової оболонки. Ворсинки ж допомагають просувати їжу по кишечнику і сприяють її засвоєнню. Виключаючи з раціону продукти, що містять глютен, зміцнюються ворсинки і, як наслідок, нормалізується робота шлунково-кишкового тракту.

Суть дієти полягає у забороні у вживанні в їжу таких продуктів, у складі яких присутній пшениця, жито, овес, ячмінь, так само крохмаль, який входить до складу ковбасних і молочних продуктів, томатного соусу, соки, кукурудзяні пластівці і солодощі (можуть містити екстракт солоду).

Дозволено вживати рис, кукурудзу, гречку, просо, натуральне м’ясо, рибу, яйця, вершкове масло, овочі, фрукти, олія, чай, кава, какао.

Але важливо врахувати, що відмова від злакових культур, що містять глютен, означає також і усунення з раціону істотних джерел деяких вітамінів і мінералів. У людей, наступних безглютенової дієті, може виникнути нестача деяких поживних речовин в їх харчуванні. Тому рекомендується наповнити раціон вітамінними препаратами.

Якщо людина не страждає на целіакію, то антіглютеновая дієта для нього не принципова, а шкідливість глютену буде залежати від його дозування. Якщо занадто багато глютену, то він буде обволікати кишечник, що призведе до утруднення перетравлення їжі та всмоктуванню корисних речовин, що в свою чергу буде приводити до взбражіванію з утворенням метеоризму та легкої внутрішньої інтоксикації. Якщо продукти, що містять глютен вживати в невеликих кількостях і не постійно, то у людини не страждає на целіакію це не буде викликати ніяких розладів здоров’я. Так само вживати злакові краще з твердих сортів і грубого помелу. Важливий принцип уникнення крайнощів (не переслідувати модні тенденції), і якщо немає гострої необхідності в строгій антіглютеновой дієті, то вживання глютену досить просто скоротити.